Tlf: 32 51 51 11 E-mail: cau@cau.dk

1. million underskrifter skal sikre fair transport Dato: 11/06/2015

”Giv os din underskrift. Så kan vi sikre Fair Transport med gode job og sund konkurrence uden snyd og social dumping i Danmark og Europa”.

 

Det er en af slaglinjerne i ny underskriftsindsamling, der skydes i gang i dag og løber det næste år i alle EU-lande. Målet er at få EU på ny kurs med en stribe konkrete forslag, der kan gøre EU’s regler om arbejdskraft skarpere og sikre bedre kontrol mod misbrug af ansatte.

 

Transportarbejdere, fagforeningsfolk og borgere fra en lang række EU-lande står bag initiativet. Det er sat i søen via EU’s regler om, at 1. million underskrifter, der bakker op om konkrete forslag skal føre til handling fra EU-kommissionen. For eksempel via ny lovgivning.

 

– Vi har fremsat en række konkrete forslag til nye EU-regler, der kan sikre mere fair transport og mindre snyd og social dumping. Vi ønsker et trygt og ordnet arbejdsmarked med job, der skaber større værdi i hele Europa. Og en million underskrifter kan sikre, at vi bliver bakket stærkt op i diskussionerne med EU, siger Jan Villadsen, der er formand for 3F Transport.

 

Underskriftsindsamlingen bakkes op af Europæisk Transportarbejder Forbund og dets 230 medlemsforbund. Dels med økonomisk bistand og lokale kampagner i hvert enkelt EU-land. Dels med forstærket politisk indsats i forhold til EU’s politikere og embedsværk.

 

– Europas veje myldrer med historier om chauffører fra Østeuropa, der er ofre for snyd og social dumping. Grænseløse luftfartsselskaber sender regning på regning for billig transport videre til deres ansatte, imens underbetalte søfolk bliver snydt på rustne skibe i Europas havne. Det haster med ændringer, og jeg opfordrer alle til at hjælpe transportbranchen og arbejdsmarkederne i Europa ved skrive under for Fair Transport, siger Jan Villadsen.

Fakta) Alle kan skrive under for fair transport

Alle borgere i EU’s medlemslande kan skrive under for Fair Transport og deltage i EU’s udgave af borger-demokrati, der forpligter EU-kommissionen til handling. Man kan skrive under via siden www.fairtransporteurope.eu

Siden er på engelsk. Selve det felt, hvor man skriver under er på dansk eller lokalt sprog i det land, man befinder sig. Teksten er ”EU-bureaukratisk”. Men det man skriver under på er:

 

  • EU skal sikre fair transport, gode job og lige konkurrence uden social dumping
  • Postkasseselskaber skal afskaffes via mere og bedre kontrol og skærpet håndhævelse.
  • EU’s regler om arbejdskraft skal håndhæves og kontrolleres bedre i alle medlemslande.
  • Social dumping skal anerkendes som begreb af EU – og søges aktivt bekæmpet af hensyn til både borgerne og Europas sammenhængskraft.
  • Udstationerings-direktivet skal ændres. Udenlandske ansatte skal sikres bedre, så de har samme løn og arbejdsvilkår som andre ansatte og ikke misbuges til konkurrenceforvridning.